begeleiding bij het

Aanvragen van een WIA- of IVA-uitkering

Een arbeidsongeschikte medewerker die, na een wachttijd van 104 weken, volledig én duurzaam arbeidsongeschikt is heeft recht op een IVA-uitkering. Dit is het geval indien de werknemer niet meer dan 20% van het laatstverdiende loon kan verdienen én dat er geen of maar een zeer kleine kans is dat dit verbetert binnen een termijn van 5 jaar.

Als er (nog) geen sprake is van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid kan het UWV een WIA-uitkering toekennen.

Voor de werknemer betekent dat een uitkering van 70% i.p.v. 75% (bij een IVA-uitkering).

Voor de werkgevers die het risico op arbeidsongeschiktheid zelf dragen (Eigen Risico Drager) betekent dit dat het UWV de uitkering 10 jaar lang op de werkgever zal verhalen. 

Soms is al snel duidelijk dat een werknemer nu en in de toekomst nooit meer kan werken.

Er kan dan vervroegd een WIA-uitkering (IVA) worden aangevraagd. Dit heet ‘aanvragen met verkorte wachttijd’. Vanaf 3 weken ziekte kan een IVA-uitkering worden aangevraagd. 

M.b.t. een verkorte IVA-aanvraag is het raadzaam om de visie van alle betrokkenen (werknemer, werkgever, bedrijfsarts, re-integratiebedrijf, huisarts, specialisten en arbeidsdeskundige) op elkaar af te laten stemmen.

Op verzoek van de werkgever (of werknemer) begeleidt ‘Habets Consultancy’ arbeidsongeschikte werknemers bij de voorbereiding van de aanvraag voor een WIA- of IVA-uitkering.

Ik sta de werknemer/werkgever met raad en daad terzijde en zal de werknemer voorbereiden én vergezellen naar de gesprekken met de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV. 

De ervaring leert dat een goede voorbereiding van de werknemer op die gesprekken een verschil kan maken.

Bent u een werkgever/werknemer waarop bovenstaande van toepassing is neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking. Tijdens een 1e gesprek kunnen dan wellicht al de (on)mogelijkheden op een rij worden gezet.