Voor werkgevers / werknemers

Arbeidskundig onderzoek

Arbeidsdeskundig onderzoek

Als een werknemer (langdurig) arbeidsongeschikt is kan een arbeidsdeskundige worden ingeschakeld om te beoordelen wat de (on)mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt. De arbeidsdeskundige onderzoekt de mogelijkheden binnen ‘Spoor 1’ en ‘Spoor 2’ en brengt hierover een advies uit. Dit advies wordt vastgelegd in een arbeidsdeskundig onderzoek.

De arbeidsdeskundige beantwoordt de volgende vragen:

– Kan de werknemer het eigen werk bij de werkgever nog uitvoeren?
– Is het eigen werk bij de werkgever op enige wijze nog passend en duurzaam te maken?
– Zijn er mogelijkheden tot andere passende en duurzame arbeid bij de eigen werkgever?
– Welke mogelijkheden tot passende en duurzame arbeid zijn er elders?

Arbeidsdeskundig onderzoek en ‘Spoor 1’

Tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek zal de arbeidsdeskundige de mogelijkheden binnen ‘Spoor 1’ onderzoeken. Binnen ‘Spoor 1’ worden de mogelijkheden voor een werkhervatting onderzocht in de huidige of een aangepaste functie bij de huidige werkgever. Indien er geen duurzame mogelijkheden zijn binnen ‘Spoor 1’ kan er geadviseerd worden om ‘Spoor 2’ op te starten.

 

Arbeidsdeskundig onderzoek en ‘Spoor 2’

Naast de mogelijkheden binnen ‘Spoor 1’ kan de arbeidsdeskundige aangeven dat óók de mogelijkheden binnen ‘Spoor 2’ onderzocht moeten worden.

In ‘Spoor 2’ worden de mogelijkheden bij een nieuwe werkgever onderzocht. De arbeidsdeskundige zal de volgende zaken meewegen:
– Medische belastbaarheid;
– Scholingsniveau;
– (om)scholing;
– Mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Een arbeidsdeskundig onderzoek bestaat uit:

  • Een gesprek met werknemer en werkgever
  • Bezoek werkplek (indien aan de orde)
  • Dossieronderzoek
  • Overleg met de bedrijfsarts
  • Beoordelen werkvoorzieningen
  • Raadplegen andere experts/disciplines, indien aan de orde (bijv. behandelaars)
  • Advies
  • Rapportage

Wet Verbetering Poortwachter (WVP)

De WVP beoogt om langdurig ziekteverzuim te beperken. De wet verlangt dan ook dat werkgever en werknemer zich samen met een arbodienst of gecertificeerde bedrijfsarts inspannen om de betreffende zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Met de invoering van de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) per 29 december 2005 is in werkend Nederland de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling fundamenteel veranderd. Met de komst van de WIA is onder meer de loondoorbetalings-verplichting voor werkgevers verlengd naar 2 jaar.

Uit deze wet vloeien een aantal, vooral tijdsafhankelijke verplichtingen waaraan voldaan moet worden om een eventuele loonsanctie van het UWV te voorkomen.

Het is niet alleen van belang om de (resterende) mogelijkheden van een zieke werknemer te onderzoeken met als doel de werknemer zo snel als mogelijk terug te laten keren in eigen of ander werk, het UWV toetst na 104 weken ziekte óók of werkgever en de werknemer voldoende inspanningen hebben verricht om de werknemer weer aan het werk te krijgen.

Is het UWV van mening dat de werkgever dat niet/onvoldoende heeft gedaan, dan kan een zogenaamde ‘loonsanctie’ worden opgelegd. De werkgever moet dan (maximaal) één jaar langer het loon van de werknemer doorbetalen.

Dit kunt u voorkomen door tijdig advies in te winnen of begeleiding te zoeken van een arbeidsdeskundige. ‘Habets Consultancy’ onderzoekt allereerst of u aan al uw wettelijke (inspannings)verplichtingen als werkgever heeft voldaan en geeft aanvullend advies welke activiteiten u nog dient te ondernemen om (alsnog) aan de inspanningsverplichtingen van de WVP te voldoen. Zo bespaart u kosten en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

U kunt altijd een vrijblijvend gesprek en offerte aanvragen.

Een afspraak inplannen en het opstellen van een arbeidskundige rapportage kan doorgaans binnen twee weken worden afgerond.

 

Zoekt u arbeidsdeskundig advies in een (complexe) verzuimsituatie?

Als gecertificeerd register arbeidsdeskundige van ‘Habets Consultancy’ voorzie ik u van een gedegen advies c.q. oplossing.

Of het nu gaat om de screening van het verzuimdossier, arbeidsdeskundig onderzoek en/of re-integratie ‘Spoor 2’; ik lever altijd een advies op maat waar zowel de werkgever, werknemer alsmede het UWV mee verder kan.

Waarom werken met de arbeidsdeskundige van ‘Habets Consultancy’:

  • Jarenlange praktijkervaring bij o.a. de afd. Bezwaar & Beroep van het UWV
  • Gedegen kennis van de ‘Sociale Wetgeving’
  • Een op een begeleiding van werkgever én werknemer
  • Altijd bereid om mee te denken en beschikbaar voor vragen

Samenwerkende partners

Indien u als werkgever/werknemer van mening bent dat er aanvullend medisch onderzoek moet worden verricht, kan ik u desgewenst doorverwijzen naar een onafhankelijke verzekeringsarts of bedrijfsarts.